Uit het gedrag van kinderen of pubers kan blijken dat er sprake is van sterke emoties of problemen. Tegelijkertijd kan het om uiteenlopende redenen zo zijn dat kinderen of pubers over bepaalde dingen niet willen praten met hun ouders. Soms is het zo dat een kind niet over zijn of haar probleem wil praten in aanwezigheid van de ouders, om ouders niet te kwetsen of af te vallen, of om dingen voor zichzelf te houden. Terwijl het dan tegen ouders zegt dat hij of zij helemaal met niemand wil praten. In gesprekken blijkt steeds weer dat kinderen of pubers wel willen praten, als zij ervaren dat zij zelf kunnen bepalen waar het gesprek over gaat. De ervaring leert dat ieder kind of puber het fijn vindt zijn hart te kunnen luchten, en dat het kind of puber meestel na het eerste gesprek zijn weerstand laat varen. Is er vantevoren al sprake van weerstand dan is het goed om bij aanvang direct een aparte afspraak te maken met het kind of de puber en een aparte afspraak met de ouders. · In de therapie wordt stap voor stap een ingang bij uw zoon of dochter gezocht waardoor gevoelens bespreekbaar worden. Op het moment dat gevoelens bespreekbaar worden, kan vervolgens gewerkt worden aan het hanteren ervan. De behandeling bestaat soms vooral met het bespreekbaar maken van emoties. Het probleem is dan nog niet weg, maar wordt overzichtelijk gemaakt. Vaak is dat al een belangrijke stap vooruit, waardoor uw zoon of dochter direct verlichting zal ervaren.
U kunt met uw zoon of dochter afspraken dat deze zelf na het eerste gesprek mag bepalen of er wel of geen vervolgafspraak wordt gemaakt.
Mocht uw zoon of dochter na het eerste gesprek toch niet verder willen praten, dan is een traject van mediatietherapie aan te raden. In dat geval komen alleen de ouders voor de gesprekken, waardoor bij een goed behandelverloop indirect de situatie van uw zoon of dochter zal verbeteren.