Vraagt u zich af of behandeling iets voor uw kind zou zijn? Peuters, kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd, pubers en adolescenten kunnen bij mij terecht voor angst, trauma en stemmingsproblemen.
Wilt u graag weten wat uw kind doet tijdens een behandeling? Wat gebeurt er precies?
De werkwijze van de behandelingen kenmerkt zich door oplossingsgerichtheid. Er worden verschillende vormen van hulp geboden. Waar het kan wordt EMDR ingezet, daarnaast wordt er veel gepraat. Soms wordt daarbij gewerkt met een werkboek. Ook worden er playmobilpoppetjes gebruikt om situaties na te spelen. Soms wordt er een rollenspel gespeeld of er worden mindfulness oefeningen gedaan. Belangrijke familieleden, vrienden of hulpbronnen worden weergegeven in een schema. Centraal staat het oplossen van de hulpvraag van uw zoon of dochter. Bij voor keur wordt er gewerkt met een bewezen effectieve werkwijze.
Bij kinderen en jongeren van 8-18 jaar met verschillende vormen van angst wordt er gewerkt met het protocol Denken + Doen = Durven. Dat betekent 12 x een afspraak voor het kind alleen en 3 x met de ouders. Doel van deze behandeling is afname van de angstklachten zodat deze geen belemmering meer vormen voor het dagelijks leven.
Kinderen vanaf minimaal 8, bij voorkeur 12-18 jaar met dwangstoornissen werken met de methode ""Bedwing je dwang". Hierbij wordt exposure (bloostelling), respons preventie en cognitieve therapie ingezet om de dwangklachten te laten verdwijnen. Doel is dat het kind geen dwangklachten meer toepast om angst te verminderen. Het kind bereikt deze situatie door cognitieve veranderingen te realiseren. Hiertoe wordt in de behandeling stilgestaan bij gedachten, opvattingen en interpretatie van obsessies. Deze methode bestaat uit 12 x een afspraak met het kind en 3 x met de ouders.
Kinderen van 8-13 jaar met stemmingsproblemen en (vermoeden van ) een depressieve stoornis werken met Pak Aan individueel. Het doel is dat de depressieve klachten verminderen. Dit wordt bereikt door gevoelens te leren herkennen en benoemen. Ook wordt er ingegaan op de relatie tussen gedachten en gevoelens. Probleemoplossend denken, opbouwen van een positief zelfbeeld, formuleren van helpende gedachten en oefenen in anders denken zijn centrale elementen.
Bij Trauma wordt er gewerkt met EMDR of Write Junior. Als er sprake is van een preverbaal trauma (opgelopen in de zwangerschap, bevalling of vroege kindertijd) wordt er samen met ouders en het kind gewerkt via de EMDR verhalen methode. Als er sprake is van relationele trauma's wordt het bovenstaande aangevuld met systeemgesprekken. Vaak is er ook sprake van intergenerationele trauma's, waardoor het gezinssysteem belast is. Het is mooi als we met elkaar meer inzicht kunnen krijgen in deze dynamiek, en kunnen kijken of we de draaglast kunnen verlichten.
Herkent u uw kind niet in bovenstaande doelgroepen of omschrijvingen? In dat geval kunnen we gezamenlijk overleggen of en hoe ik uw zoon of dochter ken helpen. Dit kan gaan om uiteenlopende psychosociale problemen.